Een regionale praktijknetwerkdag, een symposium en een open huis: partners van de Kunstmestvrije Achterhoek waren de afgelopen periode bij verschillende evenementen van de partij om het project in de schijnwerpers te zetten.

Op 16 april hield Slootsmid Landbouw-, Groen- en Tuintechniek een Open Huis in Borculo. Het bedrijf – met 195 jaar ervaring – presenteerde de nieuwste technieken en actuele ontwikkelingen voor de agrarische ondernemer. Op de route ‘van koe tot plant’ werd een doorkijkje gegeven naar een duurzame agrarische sector. Bezoekers maakten ook van de gelegenheid gebruik om zich te laten voorlichten over het gebruik van de Groene Weide Meststof.

Symposium

De Achterhoek is koploper in landbouw en machinebouw. Er is een intensieve samenwerking tussen technologieleveranciers met agrarische ondernemers, overheden en kennisinstellingen. Een ideale combinatie voor diverse transities waarmee de agrarische sector momenteel mee te maken heeft: de circulaire landbouw, eiwittransitie en stikstoftransitie.

Om geïnteresseerden daarover te informeren, organiseerden Stichting Biomassa en Winsect samen een symposium. De Kunstmestvrije Achterhoek presenteerde zich als een schoolvoorbeeld van het sluiten van de regionale minerale kringloop dankzij de productie en emissiearme toepassing van een duurzame kunstmestvervanger.

Praktijknetwerkdag

De Kunstmestvrije Achterhoek was ook present op 20 mei bij de praktijknetwerkdag van Agro Innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo. Een belangrijk doel van de dag was om een podium te bieden aan praktijknetwerken om zichzelf te presenteren en anderen beter te leren kennen. Als sprekers kwamen onder andere Harm Smit van het ministerie van LNV en Jan Roefs van NCM aan het woord over actuele en relevante ontwikkelingen in de mestmarkt, het mestbeleid en mestverwaarding.