Eerste- en tweedejaarsstudenten studenten veehouderij van het Zone.college uit Doetinchem en Almelo konden vorige maand zélf ervaren hoe de landbouw in de Achterhoek zich duurzaam ontwikkelt. Om er een leerzame dag van te maken, hadden de Stichting Biomassa en Kenniswerkplaats Achterhoek in samenwerking met de school een uitgebreid programma opgesteld.

Na een eerste kennismaking met de Kunstmestvrije Achterhoek via een introductieles door Hayo Canter Cremers van de Stichting Biomassa, was het tijd voor de praktijk. Op een proefveld in Haarlo waar diverse bemestingsproeven met verschillende meststoffen worden uitgevoerd, was een kenniscarrousel met drie workshops uitgezet.

Bij de eerste workshop gaf Arjan Prinsen van Groot Zevert Vergisting een toelichting op het project Kunstmestvrije Achterhoek en ging hij in op de ontwikkeling en toepassing van de Groene Weide Meststof.

Workshop twee, begeleid door Fränklin Stump van Estede Business Solutions, stond in het teken van het gebruik van bodemvochtsensoren in het veld. Welke data leveren deze sensoren en hoe zijn deze data in de praktijk te gebruiken?

In de derde workshop kregen de studenten te horen wat er komt kijken bij de toediening van een nieuwe meststof. Uit het verhaal van Bert Ebbekink van Slootsmid Mesttechniek werd duidelijk dat de Groene Weide Meststof om een nieuwe bemester vroeg. Hij beschreef hoe zo’n nieuwe machine ontworpen wordt en liet de studenten zien hoe de machine in de praktijk werkt.