Het tweede jaar van de Kunstmestvrije Achterhoek is op een ludieke manier van start gegaan. De ‘openingshandeling’ van het nieuwe seizoen werd met vereende krachten verricht door directeur-generaal Agro van het ministerie van het ministerie van LNV Marjolijn Sonnema, Gelders gedeputeerde Peter Drenth, directeur S&O Stijn Steendijk van ForFarmers en Arjan Prinsen van Groot Zevert Vergisting. LTO Noord-gastheer Ben Haarman gaf aan blij te zijn met de medewerking van de overheid en memoreerde dat het ook op Europees niveau de goede kant op gaat met het verkrijgen van steun voor alternatieve meststoffen.

In het Gelderse Geesteren werd onder grote belangstelling een nieuwe zodenbemester in gebruik genomen. Nadat het genoemde viertal met een vlijmscherpe heggenschaar een lint had doorgeknipt, mocht mevrouw Sonnema achter het stuur van de bemester plaatsnemen. Na een rondje in de speciaal voor de Groene Weide Meststof ontwikkelde machine, liet de DG Agro zich positief uit over de Kunstmestvrije Achterhoek: “Ik ben onder de indruk van de passie waarmee dit project wordt uitgevoerd. En minstens zo belangrijk: het project is geheel in lijn met de visie van mijn minister, die een groot voorstander is van circulaire landbouw.”

Mest als nieuwe grondstof

Peter Drenth toonde zich eveneens enthousiast over het Achterhoekse initiatief: “Hier zijn ondernemers aan het werk die verder kijken dan de dag van vandaag of morgen. Er wordt vaak teveel in hokjes gedacht. Dit project laat zien hoe belangrijk het is om daar overheen te stappen. Als je mest niet als probleem ziet maar als nieuwe grondstof, levert dat nieuwe kansen op.”

De gedeputeerde liet weten dat landbouw één van de pijlers is waarop Gelderland rust en dat de provincie om die reden graag bereid is om innovatieve projecten met subsidies te ondersteunen. “En ik word heel vrolijk van de wetenschap dat we het ministerie daarbij aan onze zijde vinden.”

Toekomstbestendige landbouw

Ook ForFarmers-directeur Stijn Steendijk onderschreef het belang van een circulaire landbouw. “Wij geloven in deze investering in de mestverwerking. ForFarmers maakt zich sterk voor duurzaamheid – een must voor een toekomstbestendige landbouw.”