Voor het uitrijden van de Groene Weide Meststof heeft Slootsmid Mesttechniek twee nieuwe precisiebemesters ontwikkeld. De grootste verandering ten opzichte van het prototype van vorig jaar, is de vergroting van de werkbreedte. Die gaat van 6 naar 12 respectievelijk 15 meter. De machine van 12 meter wordt op dit moment ingeregeld en getest.

“We hebben vorig jaar heel goed gedraaid met het prototype,” stelt Henk Eggink van Slootsmid. “Op zich waren de gebruikservaringen goed, alleen bleef de grasopbrengst in het bandenspoor wat achter. Daarom hebben we nu gekozen voor bemesters met grotere werkbreedtes. Bij het prototype van 6 meter was het bereden oppervlak was 33% (2:6). Bij de 15 metervariant wordt dat 13% (2:15). We verwachten dat daardoor nóg betere opbrengsten worden behaald.”
De bemesters zijn ook in andere opzichten doorontwikkeld, vertelt Henk: “Op basis van diverse tests hebben we het kouter en de uitstroomopening aangepast voor een beter resultaat. Ook worden de nieuwe machines uitgerust met elektrisch bedienbare dopafsluiting, waardoor ze nog preciezer kunnen werken.”

Bemesting door twee loonbedrijven

De Groene Weide Meststof moet emissiearm worden geïnjecteerd. Daarvoor moet de bemesters geconcentreerde vloeistoffen nauwkeurig kunnen doseren. Dat luistert nauw, vandaar dat een bewuste keuze is gemaakt voor twee loonwerkers die geïnvesteerd hebben in de speciale bemesters: Groot Zevert en Bosch.
De injecteur van 12 meter breed, bestemd voor loonbedrijf Groot Zevert, komt achter een speciale Vervaet-driewieler. De driewieler is voorzien van een kunststoftank, die beter bestand is tegen de hoge concentratie van de meststof en die bovendien lichter in gewicht is dan de stalen tank van het prototype.
De andere bemester is een getrokken versie met een 15 meter brede injecteur. Deze machine is uitgerust met een 8.000 liter kunststoftank met een opvallende vormgeving. Wat ook opvalt, is dat er zeer grote banden 900/60R42 gemonteerd zijn, met een diameter van ruim 2,1 meter. In combinatie met de lichte kunststoftank kan daardoor met een zeer lage bandenspanning worden bemest. De insporing blijft daardoor beperkt. Omdat deze machine is uitgerust met een gestuurde as, is hij ook goed in te zetten in de maïs.